Heb ik een verzekering nodig voor mijn speed pedelec?

De speed pedelecs zijn, net als elektrische fietsen, ondertussen niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De markt breidt dan ook snel uit met talloze varianten. Helaas gaat deze toename in het gebruik van elektrische fietsen hand in hand met een toename van verkeersincidenten.

Deel op Facebook Twitter LinkedIn

Waar de wet een duidelijk kader heeft omschreven (zo is een helm en rijbewijs verplicht voor sommige modellen), heerst er nog heel wat onduidelijkheid als het aankomt op de al dan niet verplichte verzekering.

Welk onderscheid wordt er gemaakt tussen e-bikes?

Het al dan niet autonoom kunnen rijden is vanzelfsprekend een cruciaal element om de verschillende modellen in te delen. Enerzijds zijn er de e-bikes waar de hulpmotor altijd een aandrijfkracht is en anderzijds heb je de e-bikes waar de motor enkel trapondersteuning biedt als je als fietser actief meetrapt.

In dat eerste geval is het vrij simpel. Deze autonoom rijdende e-bikes vallen onder ‘gemotoriseerde vervoersmiddelen’ en daar heb je uiteraard een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) voor nodig. Deze verzekering vergoedt dan de schade die je eventueel zou berokkenen aan derden.

Wat met speed pedelecs?

Het verschil tussen een speed pedelec en een elektrische fiets, beide niet-autonoom rijdende e-bikes, ligt in de snelheid. Waar een elektrische fiets dankzij de motorische ondersteuning een maximale snelheid haalt van 25 km/u, ligt dit voor de speed pedelec op 45 km/u.

Omdat een speed pedelec geen snelheid haalt van meer dan 25km/u zonder te trappen, is hier geen aparte verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid voor nodig. Een aparte verzekering hiervoor gebeurt dan ook maar zelden, aangezien je als gebruiker beroep kunt doen op de familiale verzekeraar als er sprake is van een schadegeval of als je moet voorkomen voor de politierechtbank.

Een belangrijke kanttekening is wel dat niet alle familiale verzekeringen hiervoor tussenkomen. Gelukkig komt de KBC gezinspolis (familiale verzekering) hier wel voor in aanmerking.

Waarom bij KBC Verzekeringen een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid afsluiten?

Verzeker je fiets in omnium. Voor het verzekeren van beschadiging en diefstal kan je terecht in de KBC-Polis voor je fiets . In deze polis zit automatisch een fietsbijstand vervat. Er wordt voor deze fietsen een zeer concurrentieel tarief gehanteerd, ongeacht het verzekerde bedrag.

Bereken de kost van je boete

Heb je onlangs zelf een verkeersovertreding begaan, dan kan je aan de hand van de gratis en volledig vrijblijvende boetecalculator je eigen boete berekenen op

Boetecalculator | Kantoor Kiekens

Bron: Myintolaw

 Maak een afspraak