Waarvoor ben ik verzekerd bij een schadegeval?

Elk jaar betaal je een stevige som geld aan verzekeringspremies, maar weet je ook welke risico’s hiermee worden gedekt? De verschillende polissen maken het er niet makkelijker op om door het bos te bomen te zien.

Deel op Facebook Twitter LinkedIn

Daarom zetten de experten van Intolaw de belangrijkste verzekeringen in verband met verkeersongevallen nog eens op een rijtje.

De belangrijkste verzekeringen in het kader van verkeersongevallen

Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid

Deze verzekering dekt jouw aansprakelijkheid ten opzichte van anderen. Bijvoorbeeld: als je bij een aanrijding schade toebrengt aan een ander voertuig of aan het openbaar domein. Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is wettelijk verplicht voor motorrijtuigen. Je riskeert dan ook zware strafrechtelijke sancties als je zonder op de openbare weg rijdt.

Omniumverzekering

In tegenstelling tot de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering dekt deze verzekering de eigen schade bij een ongeval. Deze verzekering is niet verplicht maar wordt aanbevolen, zeker bij nieuwe voertuigen. Zonder deze verzekering moet je de herstellingskosten na een aanrijding in fout zelf ophoesten. Als de tegenpartij in fout was, zal zijn of haar burgerlijke aansprakelijkheidsverzekeraar jouw schade uiteraard vergoeden.

Familiale verzekering

Als je als fietser tegen een dure wagen bent gereden en je bent in fout, komt de familiale verzekering hierin tussen. Je betaalt dan enkel een kleine franchise. Ook wanneer je als zwakke weggebruiker slachtoffer bent geworden van een verkeersongeval, is deze verzekering van onschatbare waarde om een schadevergoeding te kunnen eisen (meer hierover bij “rechtsbijstandsverzekering”). Deze verzekering kost je niet veel, en kan je heel wat kosten besparen.

Rechtsbijstandsverzekering

Kantoor Kiekens en Intolaw raden je aan om deze optie aan te vinken bij een autoverzekering of familiale verzekering. De meerkost is beperkt, maar kan een wereld van verschil maken als je betrokken bent bij een schadegeval. Met een rechtsbijstandsverzekering laat jouw verzekeraar zich in met de juridische opvolging van jouw dossier. Ook advocatenkosten, expertisekosten en vaak zelfs gerechtskosten vallen volledig ten laste van jouw verzekering. Gemakkelijk, toch?

Ook in het kader van niet-verkeersgerelateerde schadegevallen bewijst jouw familiale verzekering haar nut. Heb je bijvoorbeeld schade toegebracht aan andermans goederen? Dan wordt de schade vergoed door jouw verzekeraar. Daarnaast kan je als slachtoffer van bepaalde misdrijven (zoals bijvoorbeeld slagen en verwondingen) beroep doen op de rechtsbijstandspolis in jouw familiale verzekering en zo kosteloze juridische bijstand krijgen bij het invorderen van een schadevergoeding.