Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk.

Deel op Facebook Twitter LinkedIn

De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Het principieel verplicht rijverbod dient opgelegd te worden in de volgende gevallen:

  1. het overschrijden van de toegelaten maximumsnelheid met meer dan 40 kilometer per uur, of :
  2. het overschrijden van de toegelaten maximumsnelheid met meer dan 30 kilometer per uur binnen een bebouwde kom, in een zone 30, schoolomgeving, erf of woonerf.

Er zijn ook snelheidsovertredingen waarbij het rijverbod slechts een facultatieve straf betreft. De rechter heeft bij deze snelheidsovertredingen aldus de mogelijkheid om een rijverbod op te leggen, maar is niet verplicht. Hij hoeft in deze gevallen niet te motiveren, als hij beslist om geen rijverbod op te leggen. Hier gaat het om de volgende gevallen:

  1. wanneer de toegelaten maximumsnelheid met meer dan 30 kilometer per uur en hoogstens 40 kilometer per uur overschreden wordt, of :
  2. wanneer de toegelaten maximumsnelheid met meer dan 20 kilometer per uur en hoogstens 30 kilometer per uur overschreden wordt in een bebouwde kom, in een zone 30, schoolomgeving, erf of woonerf.

Indien bovenvermelde snelheidsovertredingen gebeuren door een bestuurder die nog geen twee jaar in het bezit is van diens rijbewijs categorie B, dan dient het herstel van het recht tot sturen bovendien te worden gekoppeld aan het slagen in een theoretisch of praktisch rijexamen.

Bovenvermelde snelheidsovertredingen kunnen bij onmiddellijke interceptie van de overtreder bovendien leiden tot de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor een periode van 15 dagen. In deze is het mogelijk om een brief te richten aan het parket om het rijbewijs alsnog vervroegd terug te krijgen. Deze brief dient men best zo goed mogelijk te motiveren. De praktijk leert ons echter dat het parket zelden een vervroegde teruggave toestaat. De positieve keerzijde van de onmiddellijke intrekking is wel dat deze periode uiteindelijk in mindering zal worden gebracht van het rijverbod die de rechtbank achteraf zal uitspreken. Vaak is het zelfs zo dat de rechtbank het rijverbod beperkt tot de periode van onmiddellijke intrekking. Dan hoeft men achteraf geen rijverbod meer te ondergaan en heeft men aldus wat het rijverbod betreft, diens straf onmiddellijk ondergaan.

Recent een snelheidsovertreding begaan? Gebruik onze calculator om zelf de boete te berekenen!

Boetecalculator | Kantoor Kiekens

Bron: Myintolaw

 Maak een afspraak