Langetermijnsparen, waarom het zinvol is om in 2023 nog op te starten

Door het hervormingsplan van minister Van Peteghem bestaat de kans dat je vanaf 2024 geen fiscaal voordelig contract langetermijnsparen meer kan afsluiten. Waarom is het zinvol om nu nog een contract af te sluiten?

Deel op Facebook Twitter LinkedIn

Langetermijnsparen: een strak plan

We kennen allemaal pensioensparen en sparen voor later, voor ons pensioen. Maar hebt u ook al aan fiscaal langetermijnsparen gedacht? Dat is nog een extra aanvulling op uw pensioen. Beide formules zijn perfect fiscaal combineerbaar.

Anders dan bij pensioensparen kunt u met langetermijnsparen niet alleen belastingvoordeel genieten op premies die u stort tijdens uw loopbaan maar ook tijdens uw pensioen. De einddatum van langetermijnsparen bepaalt u dus zelf, op uw pensioenleeftijd of later.

Het fiscale hervormingsplan zou mogelijk impact kunnen hebben op langetermijnsparen

Het voorstel voor de fiscale hervormingen van minister van Financiën Vincent Van Peteghem, bevat een belangrijke passage over het fiscaal langetermijnsparen. Van Peteghem wil dat fiscaal voordeel opdoeken vanaf 2024. Aan bestaande contracten zou niet geraakt worden, waardoor ze hun fiscaal voordeel behouden tot de eindvervaldag van het contract. Verlenging van bestaande contracten is niet mogelijk. Het zou niet langer mogelijk zijn om volgend jaar een nieuw contract af te sluiten. In 2023 kan een nieuw contract wel nog mits een aantal voorwaarden.

Start nu met langetermijnsparen

30% fiscaal voordeel bij langetermijnsparen

U betaalt jaarlijks tot 705,00 euro minder belastingen.

De maximale premie die voor u persoonlijk in aanmerking komt voor belastingvermindering is afhankelijk van uw belastbaar beroepsinkomen en persoonlijke situatie. De maximale premie bedraag 2.350,00 euro. U kunt ook minder storten.

Voor wie het maximumbedrag van 2.350,00 euro fiscaal kan inbrengen, levert langetermijnsparen jaarlijks een belastingvoordeel op van 30% of 705,00 euro.

Er is een eindbelasting verschuldigd. Meestal via de anticipatieve heffing van 10% op de 60ste verjaardag of 10 jaar na de start van het contract gesloten vanaf 55 jaar. De fiscale behandeling kan in de toekomst wijzigen en is afhankelijk van uw individuele omstandigheden.

U kunt de reserve (geheel of gedeeltelijk) kosteloos opvragen, zonder fiscale penalisatie, als:

  • uw contract minstens 10 jaar heeft gelopen en er eindbelasting is betaald,
  • u met pensioen of vervroegd pensioen bent.

Met een spaar- of beleggingsverzekering zorgen voor een aanvulling op uw pensioen

Langetermijnsparen kan op twee manieren:

  • met een spaarverzekering geniet u van kapitaalgarantie en van een gegarandeerde rentevoet op elke netto storting, eventueel verhoogd met een niet-gegarandeerde jaarlijkse winstdeelname.
  • Een beleggingsverzekering is verbonden met één of meerdere beleggingsfondsen. Daardoor kan de waarde schommelen. Het rendement kan hoger zijn, maar is niet gegarandeerd.

Wat als u overlijdt voor de einddatum?

De reserve wordt dan onmiddellijk uitgekeerd aan de begunstigde. Die begunstigde moet ofwel uw echtgeno(o)t(e), uw wettelijk samenwonende partner of een familielid tot de tweede graad zijn (kinderen, kleinkinderen, ouders, grootouders, broers en zussen).

Waarom starten met langetermijnsparen?

  • U betaalt jaarlijks tot 705,00 euro minder belastingen, ook tijdens uw pensioen.
  • Met een spaar- of beleggingsverzekering zorgt u voor een extra aanvulling op uw pensioen.
  • U kunt langetermijnsparen combineren met pensioensparen.

Kantoor Kiekens helpt je op weg

Wij bekijken graag samen met jou wat de mogelijkheden zijn voor jouw langetermijnsparen.
Zo garanderen we een fiscaal vriendelijke oplossing op maat van jouw persoonlijke situatie!

Laat je door ons adviseren

Ga je liever zelf aan de slag? Klik op onderstaande knop en scan de QR code.

Ga zelf aan de slag